Hyvää alkanutta istuntokautta

Ajankohtaista

Istuntokausi alkaa tänään kesän tauon jälkeen. Kansalaiset ovat kesän aikana ilmaisseet huolensa niin epäoikeudenmukaisesta leikkauspolitiikasta kuin kiristyneestä ilmapiiristä. Myös huoli talouden tilasta on kansalaisten keskuudessa yhteinen. SDP yhtyy näihin huoliin ja tarjoaa paremman vaihtoehdon hallituksen politiikalle.

Huoli kiristyneestä ilmapiiristä yhdistää Sosialidemokraatteja ja hallitusta. Suomalainen arvokeskustelu on ottanut tänä kesänä valtavan loikan eteenpäin, kun kymmenet tuhannet suomalaiset ovat osoittaneet mieltään avoimen ja suvaitsevaisen Suomen puolesta. Haluan nostaa hattua hallitukselle siitä tavasta, jolla se on tähän asti hoitanut kriisialueiden pakolaistulvaa. Hallituksen puheista välittyy nyt ymmärrys turvapaikanhakijoiden hätää kohtaan. Vanhemmat eivät laita lapsiaan veneisiin, ellei veneissä ole turvallisempaa kuin maalla. Hallitus voi luottaa siihen, että sillä on Sosialidemokraattien tuki tässä asiassa.

Yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeen hallitus on vaikuttanut suunnattomalta. Se on keskittynyt tuijottamaan kilpailukykymittareita ja unohtanut muun ympäröivän todellisuuden. Suomella on kilpailukykyongelma joillakin aloilla, mutta sitä ei ratkaista mekaanisilla, kaikkia palkansaajia kurittavilla ratkaisuilla. Alakohtaisiin ongelmiin kannattaisi hakea alakohtaisia ratkaisuja. Paikallinen sopiminen on malli, jonka laajempaa soveltamista SDP kannattaa, mikäli luottamusta työntekijöiden ja työnantajien väliltä löytyy. SDP on työväenpuolueena luomutuote, joten suhtaudumme palkanleikkauksiin ja muihin vastaaviin toimenpiteisiin lähtökohtaisesti kriittisesti.

Vastustamme leikkauspolitiikkaa, jonka kohteena ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat suomalaiset. Hallitus on unohtanut kohtuuden varsinkin eläkeläisten kohdalla, joiden vyötä kiristetään asumistuki- ja lääkekorvausleikkausten muodossa satojen miljoonien eurojen edestä. Talouden sopeuttaminen voidaan toteuttaa reilulla tavalla, mikäli kaikki osallistuvat talkoisiin kykyjensä mukaan.

Sosialidemokraattien vaihtoehdon ytimessä on yksilön kehittyminen toimivassa hyvinvointiyhteiskunnassa, usko moderniuteen ja tieteen edistykseen. Hallituksen kärkihankkeiden uskottavuus on koetuksella, kun kolmasosa biotalouteen tarkoitetuista rahoista käytetäänkin maatalouden edistämiseen. Alkutuotantoon perustuvaa Suomea ei ole ollut olemassa puoleen vuosisataan. 300 miljoonan euron kertaluonteinen panostus koulutukseen ei myöskään millään lailla paikkaa niitä ylisuuria koulutusleikkauksia, joista on sovittu jo hallitusohjelmassa. En ole kuullut yhdestäkään kansantaloudesta, joka olisi noussut vaikeasta taloustilanteesta leikkaamalla osaamistasostaan. Hallituksen leikkauspäätökset tarkoittavat sitä, että ensimmäistä kertaa 100 vuoteen vanhempien koulutustaso on tulevaisuudessa korkeampi kuin heidän lastensa. Tämän suunnan SDP haluaa muuttaa.

Yhdessä voimme etsiä ratkaisuja näihin ongelmiin. Tarjoan hallitukselle yhteistyön kättä alkavalle istuntokaudelle.