Kirje 18-vuotiaalle Antille

Ajankohtaista

Radio Nova pyysi kirjoittamaan kirjeen 18-vuotiaalle Antille. Minä kirjoitin.

***

Hyvä 18-vuotias Antti,

kirjoitan tätä kirjettä sinulle älypuhelimella. Ymmärrän — sinulla ei ole hajuakaan, mitä tarkoitan. Sanotaanko vaikka niin, että siinä yhdistyy puhelin, radio, televisio, faksi ja tietokone (aika paljon kehittyneempi kuin ne, joista olet saattanut kuulla puhuttavan).

En sekoita päätäsi enempää teknologian valtavalla kehittymisellä. Tiedän, että juuri nyt odotat vain armeijan päättymistä, sillä sen jälkeen on koko elämä edessä. Muista juhlia kunnolla! Intin jälkeen odottaa yksi elämäsi mieleenpainuvimmista työkokemuksista, kun pääset näyttelijä Veikko Sinisalon autokuskiksi. Suosittelen, että sitä ennen treenaat alakroppaa, sillä ajat seuraavan puolentoista vuoden aikana yhteensä 138 000 kilometriä. Siinä on istumalihakset kovilla, mutta Suomi tulee tutuksi. Ja teatteri jättää sinuun lähtemättömän jäljen. Nauti siitä ajasta ja ota oppia Veikon ja kaikkien muiden tapaamiesi ihmisten viisaudesta.

Et vielä tiedä, että reilun viiden vuoden päästä istut oikeustieteellisessä tiedekunnassa opiskelemassa juristiksi. Tapaat siellä kaverin, joka opettaa sinulle opiskelutekniikkaa. Suosittelen kuuntelemaan häntä, sillä se auttaa sinua valmistumaan puolessatoista vuodessa. Samoihin aikoihin päätät mennä kesätöihin tarjoilijaksi erääseen ravintolaan. Se on kauniisti sanottuna virhe, sillä pesti kestää kaksi tuntia, koska kaadat kaljatuopit ensimmäisten asiakkaiden syliin ja saat potkut saman tien. Vaikka siinä kohtaa sinua ottaakin päähän, nosta leuka ylös, hymyile ja mieti, että taas olet yhtä kokemusta rikkaampi.

Valmistumisen jälkeen saat töitä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitosta. Olet nyt juristi ja pääset auttamaan jäseniä monissa erilaisissa asioissa. Siitä alkaa sinun työurasi suomalaisessa ammattiyhdistysliikkeessä. Väliin mahtuu kuusi vuotta yksityisyrittäjänä yhdistettynä perhe-elämään. Teet paljon töitä öisin, jotta ehdit leikkimään lasten kanssa. Se on raskasta, mutta opettavaista aikaa. Niistäkin kokemuksista on sinulle myöhemmin hyötyä. Yksi vinkki: nipota vähemmän ruokapöytäkäytöksestä tai kodin siisteydestä. (Ellet sitten halua tyttäresi tultua täysi-ikäiseksi häneltä lahjaksi Nipozzano-nimistä viiniä.)

Työurasi ay-liikkeessä etenee hyvin, sillä sinusta tulee kolmen liiton puheenjohtaja. Muista aina olla reilu, keskustella ja kuunnella. Ja muista aina olla heikomman puolella. Näillä ohjeilla pärjäät hyvin.

Tässä vaiheessa, Antti, kannattaa istahtaa alas, koska kerron mitä tapahtuu seuraavaksi. Tiedän kyllä, että politiikassa mukana ollut isäsi kertoi sinulle jo lapsena, että kannattaa pysytellä erossa politiikasta. Mutta siitä huolimatta päätät 51-vuotiaana pyrkiä Sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi ja sinut valitaan. Siinä työssä kannattaa olla rauhallinen ja hymyillä. Muista tässäkin työssä olla aina heikomman puolella. Pidä katseesi tulevaisuudessa, ole positiivinen ja keskity omaan peliin. Luota yhteistyöhön ja yhdessä sopimiseen.

Ja työkiireistä huolimatta muista varata aikaa vaimollesi, tyttärillesi ja lapsenlapsille. Ai niin, unohdin kertoa, että sinusta tulee kolmen ihanan lapsen ukki. Et ehkä uskokaan, kuinka hauskaa se on.

Lopuksi sanon, että ole aina oma itsesi ja luota itseesi. Tiedän, että pärjäät hyvin!

Lämpimin terveisin,

56-vuotias Antti