Puheeni Ylen puoluepäivässä

Ajankohtaista

Puheeni ma 25.3.2019 SDP:n puoluepäivässä:

Hyvät suomalaiset,

aika ajoin tulevaisuus koputtaa meitä selkään. Näin minulle kävi taannoin, kun seitsemänvuotias lapsenlapseni Elias halusi keskustella kanssani.

Hän oli kuullut minun sanovan telkkarissa, että ilmastonmuutoksen vuoksi ihmisten pitäisi syödä enemmän kalaa. Lapsen itsevarmuudella hän ilmoitti minulle suorasukaisesti, että jos se ilmastonmuutos kerran siitä on kiinni, niin syödään sitten kalaa!

Lapsenlapseni ovat vielä liian pieniä ymmärtämään ilmastonmuutoksen vakavuutta, mutta juuri he joutuvat elämään meidän päätöstemme kanssa.

Juuri siksi – sitten kun lapsenlapseni ovat aikuisia – haluan mieluummin vastata kysymykseen ”miten onnistuitte ratkaisemaan haasteet” kuin kysymykseen ”miksi te ette tehneet mitään”.

Jompaankumpaan kysymykseen me päättäjät joudumme vastaamaan ja minun valintani on selvä. Vastuullisen ilmastopolitiikan aika on nyt, eikä vasta huomenna.

Nyt on se hetki, kun meidän on aika katsoa yhdessä tulevaisuuteen. Ei vain ensi vaalikaudelle, vaan pidemmälle. 2030-luvulle ja yli.

Siksi haluan puhua teille tänä iltana ennen kaikkea tulevaisuudesta sekä ratkaisuista, joiden myötä huomenna on paremmin kuin tänään. Jokaiselle suomalaiselle.

Hyvät suomalaiset,

SDP tavoittelee muutosta, koska suomalaiset ansaitsevat parempaa.

Haluamme uudistaa suomalaista yhteiskuntaa niin, että kaikki pidetään mukana.

Meillä on visio uudistuksista, jotka on välttämätöntä tehdä, jotta tulevaisuus on valoisa kaikille suomalaisille.

Tähän uudistustyöhön kutsumme kaikki mukaan. Yhteistyö on ollut ja on Suomen vahvuus.

Niille, jotka vastustavat tulevaisuusuudistuksia, viestimme on: Tervetuloa mukaan keskustelemaan. Jos olette eri mieltä, esittäkää ratkaisu. Pelkkä vastustaminen, pelkkä ”ein” sanominen ei riitä.

—–

Hyvät suomalaiset,

Suomi tunnetaan korkeasta osaamisestaan. Mutta jotta menestyisimme entistä paremmin, tarvitaan kolmea asiaa:

Koulutusta, koulutusta ja koulutusta.

Syy on yksinkertainen: Osaaminen on ainoa tie menestykseen. Teknologisen kehityksen kiihtyessä sen merkitys entisestään kasvaa.

Nyt tarvitaan sivistyksen, koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen kunnianpalautus.

Maksuton varhaiskasvatus, oppivelvollisuusiän pidentäminen ja maksuton toinen aste ovat tulevaisuusinvestointeja, jotka maksavat itsensä nopeasti takaisin. Mitä enemmän nuoret kouluttautuvat, sitä parempi heidän tuleva työllisyytensä ja tulotasonsa on.

Kun työ ja työelämä muuttuvat, elinikäisestä oppimisesta ja osaamisen päivittämisestä on tehtävä jokaiselle mahdollisimman helppoa ja kannattavaa.

Hyvät ystävät,

Suomi tarvitsee koulutusradikaalin ilmapiirin, jossa koulutus ja osaaminen palautetaan takaisin politiikan kovaan ytimeen.

—-

Suomi tunnetaan maana, jossa terveys ja oikeus laadukkaaseen hoivaan kuuluvat jokaiselle. Kaikki ei kuitenkaan toimi niin hyvin kuin pitäisi.

Sote-uudistuksessa on palattava perusasioihin, ihmisten sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamiseen. Eikä rikota sitä, mikä toimii, vaan korjataan se, mikä on rikki.

Siksi haluamme lisätä lääkärien ja hoitajien määrää, pienentää terveydenhuollon asiakasmaksuja sekä toteuttaa viikon hoitotakuun. Siksi kirjaamme lakiin vanhustenhoidon 0,7:n henkilöstömitoituksen.

—-

Suomen pitää olla maailman ykkönen työelämän laadussa. Mitä reilumpaa työelämä on, sitä parempia tuloksia saamme. Tulevaisuutta rakennetaan sopimalla, ei pakolla ja sanelulla.

Palkansaajilla on oikeus luottaa siihen, että palkalla tulee toimeen. Ja naisten ja miesten väliset palkkaerot on viimein kurottava umpeen. Siksi tarvitsemme perhevapaauudistusta ja palkka-avoimuutta.

Työnsä menettäneillä on oikeus luottaa siihen, että heitä autetaan löytämään uutta työtä. Työttömien kurittamiselle on laitettava piste. Siksi aktiivimallin leikkuri perutaan.

—–

Hyvät suomalaiset,

kun katsomme tulevaisuuteen, haluan nostaa esiin asian, johon meillä ei Suomessa ole varaa:

Se on luottamuspula.

Hyvinvointivaltion keskeinen ominaisuus on ollut luottamus ihmisten välillä sekä ihmisten luottamus yhteiskuntaan ja sen palveluihin.

Nyt vanhustenhoidon ongelmat ovat saaneet monet suomalaiset jopa pelkäämään vanhenemista.

Moni meistä on huolissaan vanhempiensa ja isovanhempiensa puolesta. Kyse on ihmisistä, jotka ovat rakentaneet Suomesta maailman parhaan maan.

Heillä on oikeus voida luottaa siihen, että vanhuuden päivillä heistä huolehditaan.

Ja Eliakselle ja kaikille tämän maan lapsille haluan sanoa, että me teemme konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Hyvät suomalaiset,

takaan, että näistä SDP pitää huolen.

Menetetty luottamus pitää palauttaa.

Se vaatii reilua politiikkaa ja tekoja. Se vaatii yhteistä tulevaisuusnäkymää työmarkkinoilla. Se vaatii sopimisen kulttuurin vahvistamista. Se vaatii keskinäistä kunnioitusta ja arvostusta.

Se vaatii ilmastonmuutoksen pysäyttämistä sellaisella tavalla, että lasku ei lankea taas kerran vähävaraisille.

SDP:n tavoitteena on, että jokainen ihminen – iästä ja elämäntilanteesta riippumatta – voi luottaa siihen, että tarpeen vaatiessa minusta kyllä pidetään huolta. Että minä voin löytää oman polkuni ja että minua kohdellaan reilusti.

Tilanteessa kuin tilanteessa. Juuri tähän suomalainen hyvinvointivaltio, maailman paras yhteiskuntamalli, perustuu.

Muutos parempaan ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan jonkun se on tehtävä. Palautettava luottamus.

Ja hyvät suomalaiset, se joku olemme me. SDP on muutoksen tekijä tänään ja tulevaisuudessa. Niin kuin olemme aina olleet.

Hyvät suomalaiset, jos niin tahdotte, muutos alkaa 20 päivän päästä.

Kiitos.