Sipilän hallituksen kädet ovat palkansaajien ja työttömien taskuissa

Ajankohtaista

 

Ulkona on talvisen kylmä sää, mutta Sipilän hallituksen käsiä ei palella. Syynä on se, että hallituksen kädet ovat syvällä palkansaajien ja työttömien taskuissa. Hallituksen on lopetettava puheet palkanleikkauksista ja työttömien rankaiseminen, kirjoittaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne MTV:n Nettivieras-kolumnissaan.

Suomen talous alkoi kasvaa keväällä 2015 ja kasvu on vauhdittunut sen jälkeen. Tämä on ehdottomasti positiivinen asia. Tätä jokainen puolue toivoo ja tavoittelee. Erot tulevat siinä, miten varmistetaan, että kasvusta hyötyvät kaikki suomalaiset eivätkä vain ne, joilla jo valmiiksi menee hyvin.

Juha Sipilän oikeistohallitus on epäonnistunut tässä tehtävässä. Tai oikeammin voisi sanoa, että se ei ole edes kunnolla yrittänyt. Eriarvoisuuden vähentäminen ei nimittäin ole kuulunut tämän hallituksen kärkihankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisten toimeentulosta ja palveluista on leikattu. Eläkeläisten toimeentulosta on leikattu. Koulutuksesta ja osaamisesta on leikattu valtavia summia. Sipilän hallituksen kädet ovat olleet syvällä palkansaajien taskuissa. Tätä epäreilua leikkauspolitiikkaa Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset/Siniset ovat perustelleet velkaantumisella ja julkisella taloudella.

Mitä sitten on tapahtunut? Mihin leikkauksilla saadut säästöt ovat päätyneet? Onko pieni- ja keskituloisilta leikatut rahat käytetty vaikkapa velkaantumisen estämiseen?

Vastaus on, että pieni- ja keskituloisilta leikkaamalla Sipilän hallitus on rahoittanut veronkevennykset suurituloisille. Miljoonaperintöjen verotusta on kevennetty samaan aikaan, kun opettajilta, sairaanhoitajilta ja poliiseilta on leikattu. Samaan aikaan hallitus on omalla talouspolitiikallaan aiheuttanut sen, että julkisen talouden rakenteellinen alijäämä pahenee. Näin vahingolliseen talouspolitiikkaan ei kykene mikään muu kuin oikeistolainen porvarihallitus.

Kaiken tämän keskellä valtiovarainministeri Petteri Orpo kehtaa puhua palkanleikkauksista. Orpo sanoi 8.12. Talouselämän haastattelussa, että osalle työntekijöistä pitäisi ”maksaa yleistä palkkatasoa pienempää palkkaa”.

Palkansaajille raskas kiky-sopimus on siis vasta astunut voimaan, kun kokoomus esittää jo uusia palkanleikkauksia. Täytyy muistaa, että kyseessä on sama puolue, joka esitti suomalaisten lomarahaleikkauksia. Minulla on kaksi kysymystä:

Kuinka alas kokoomus on tällä kertaa laskemassa suomalaisten palkkoja? Hyväksyvätkö Keskusta ja Siniset tällaiset puheet?

On yleisessä tiedossa, että Kokoomuksella on erittäin paljon ideoita, kun on kyse palkansaajien työehtojen ja palkkojen heikentämisestä. Mutta kun on kyse palkansaajien aseman parantamisesta, kokoomus on hiirenhiljaa. Hiljaa on muuten ollut myös Timo “työmies on palkkansa ansainnut” Soini.

SDP ei hyväksy palkanleikkauksia eikä kokoomuksen puheita palkanleikkauksista. Kun me sanomme, että suomalaiset ovat palkkansa ja lomarahansa ansainneet, me tarkoitamme sitä. Meidän takkimme ei käänny – toisin kuin Keskustalla, Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla/Sinisillä.

Jättimäiset ja epäoikeudenmukaiset leikkaukset. Palkanleikkaukset. Lomarahanleikkaukset. Suomalaiset kysyivät näiden jälkeen täysin oikeutetusti, että joko nyt riittäisi?

Valitettava totuus on, että Sipilän hallitukselle sekään ei riitä. Tällä kertaa Sipilän hallituksen kädet ovat työttömien taskuissa.

Viimeisin hallituksen täysin käsittämätön päätös on työttömiä rankaiseva ns. aktiivimalli. Työtä etsivältä työttömältä hallitus leikkaa viisi prosenttia. Tämä oli surkean hallituksen surkea joululahja työnsä menettäneille suomalaisille.

Ihminen, joka on menettänyt työpaikkansa, on jo kärsinyt tarpeeksi. Sellainen ihminen ei tarvitse saati sitten ansaitse leikkauksia, vaan yhteiskunnan tukea. Siksi työttömien kurittamisen on loputtava. He eivät ole syyllisiä vaan tilanteen uhreja.

Sipilän hallituksen päätös rangaista työttömiä ei ole suomalainen tapa tehdä politiikkaa. Meillä onnettomuuden kohdannutta ihmistä ei rangaista, meillä autetaan ihmistä. Tämä on sosialidemokraattista politiikkaa. Inhimillistä ja ihmiseen uskovaa politiikkaa.

SDP pitää huolen siitä, että työttömiä rankaiseva aktiivimalli muutetaan. Sipilän hallituksen politiikkaa on jäljellä reilu vuosi. Työttömille ja pieni- ja keskituloisille se on pitkä aika, tiedän sen. Siksi esitän hallitukselle kysymyksen: Joko nyt riittää vai eikö teille riitä mikään?

Eduskuntavaalit järjestetään näillä näkymin reilun vuoden kuluttua ja vaaliteemat alkavat pikkuhiljaa hahmottua. Mikäli kokoomus haluaa tehdä suomalaisten palkoista ja työehdoista vaaliteeman, se sopii SDP:lle oikein hyvin. Pääministeri Juha Sipilän olisi syytä tulla esiin ja kertoa, onko palkkojen leikkaaminen koko hallituksen linja. Toinen teema on työttömien rankaisemisen, jonka Sipilän hallitus runnoi läpi. Toistan sen, mitä olen aiemmin sanonut: SDP muuttaa päätöksen.

Antti Rinne
SDP:n puheenjohtaja