Tasa-arvosta uuden hallituksen punainen lanka

Ajankohtaista

Tasa-arvo on rakennettu hyvin syvälle suomalaisten arvoihin. Olemme aina halunneet, että yhteiskunta kohtelee ihmisiä tasavertaisesti ja että hedelmät jakautuvat oikeudenmukaisesti. Tämän periaatteen allekirjoittavat varmasti myös lähes kaikki eduskuntapuolueet.

Ainakin SDP on pyrkinyt kansan valtakirjalla aina tämän tavoitteen puolesta toimimaan. Vaikka tällä hallituskaudella taloudelliset ajat ovat tarkoittaneet vaikeita päätöksiä, olemme silti pitäneet huolta kaikkein heikko-osaisimmista esimerkiksi nostamalla perusturvaa 100 eurolla. SDP sai myös läpi eläketulovähennyksen korotuksen, mikä helpottaa pienillä eläkkeillä elävien asemaa.

Paljon on kuitenkin matkaa. Esimerkiksi työmarkkinat ovat edelleen 2010-luvun Suomessa epätasa-arvoiset sukupuolten osalta. SDP on tehnyt paljon työtä samapalkkaisuuden eteen, mutta toistaiseksi emme ole saavuttaneet riittävän hyviä tuloksia.

Vuonna 2006 aloitetussa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen samapalkkaisuusohjelmassa päätavoite on ollut kaventaa miesten ja naisten välistä palkkaeroa 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Tämä tavoite ei ole toteutumassa. Palkkaero on ohjelman aikana kaventunut noin 17 prosenttiin.

SDP onkin nyt valmis laittamaan tavoitteet korkealle. Mikäli olemme mukana seuraavassa hallituksessa, ongelmaan pureudutaan niin, että perusteettomat erot todella poistuvat. Mielestämme tulevan hallituksen tehtävänä on kuroa naisten ja miesten välinen palkkaero 10 prosenttiin. Lupaan myös, etteivät sosialidemokraatit lepää, ennen kuin tuo kuilu on kokonaan kurottu umpeen.

Toimia tarvitaan monella sektorilla. Hoivavastuun tasaisempi jakaminen perheen aikuisten kesken on tärkein kysymys. Siksi perhevapaajärjestelmän uudistamista kohti tasajakomallia on jatkettava. Minä luotan suomalaisiin miehiin: jos työ ja ura ovat yhtälailla naisten kuin miesten oikeus, on sitä myös aika lasten kanssa.

Myös työmarkkinapolitiikan suuri linja on saatava liikkumaan oikeaan suuntaan tasa-arvon puolesta. Valtiolla on mahdollisuus tukea palkkaratkaisua suuntaamalla tuloveronalennuksia pieni- ja keskituloisille. Kevennys voisi olla suurempi, mikäli ratkaisu sisältää tasa-arvoelementtejä, joilla paikataan sukupuolten välisiä kuiluja ansioissa tai parannetaan epätyypillisissä työsuhteissa työtään tekevien asemaa.

Samapalkkaisuuden tavoitteleminen voi kuulostaa utopialta. Nykytahdilla palkkatasa-arvon toteutuminen voi viedä jopa 70 vuotta.

Myös kahdeksan tunnin työpäivä ja maksuton peruskoulutus olivat joskus utopiaa, mutta nyt ne ovat totta miljoonille suomalaisille. Niin voi olla myös miesten ja naisten välinen palkkatasa-arvo.

Kirjoittaja on SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri

Julkaistu Satakunnan Kansan vieraskolumnina 11.2.2015