Varhaiskasvatus on investointi lapsen tulevaisuuteen

Ajankohtaista

Sipilän hallitus on tänään (22.10) tuonut eduskuntaan esityksen, jonka tarkoituksena on rajata lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen.

SDP:n näkökulmasta varhaiskasvatus on investointi lapsen tulevaisuuteen. Tämän takia teimme aiemmin syksyllä välikysymyksen koulutuksesta ja esitämme vaihtoehdossamme varhaiskasvatukseen kohdistuvien leikkausten peruutusta.

Viime kesän mielenosoitusten jälkeen SDP on ollut tiiviissä yhteydenpidossa Vain kaksi kättä –organisaation. Heidän viestinsä on selvä: varhaiskasvatuksesta ei ole varaa leikata. Hallituksen kannattaisi varhaiskasvatuksen suhteen kuunnella näitä alan asiantuntijoita.

Varhaiskasvatuksella on lapsen oppimisen ja kehityksen lisäksi merkitystä myös yhteiskunnalle. Jokainen varhaiskasvatuksesta säästetty euro tulee pitkässä juoksussa maksettavaksi takaisin korkojen kanssa. OECD:n mukaan euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa myöhemmin jopa seitsemän euroa takaisin.

Hallitus säästää varhaiskasvatuksesta noin 150 miljoonaa euroa subjektiivisen päivähoidon rajauksena ja ryhmäkokojen nostolla. Mikäli OECD:n laskelmat pitävät paikkansa, hallituksen varhaiskasvatusleikkaukset aiheuttavat Suomelle siis yli miljardin euron menetykset tulevaisuudessa.